Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elmélyülés

Cikkek

SZELLEMI MŰHELYEM KINCSEI

2018.03.01

Lehet, hogy túlzottnak, felnagyítottnak, kissé nagyképűnek tűnik a könyv címe. Én is annak tartanám, ha nem kaptam volna figyelmeztetést a tudományos élet egyik fórumától. Tíz évvel ezelőtt ugyanis egy telefonhívás érkezett, mit sem sejtve vettem föl. Pár percen belül kiderült, hogy az ország legnagyobb könyvtárának és szellemi műhelyének egyik osztályvezetője van a telefonvonal másik végén. Az OSZK Kézirattárának vezetője megkérdezte tőlem, hogy átadnám-e nekik szellemi hagyatékomat? A kérdés mellbevágott, mert néhány hónappal előbb, mint a MTA doktora, a szokás szerint felajánlottam tudományos munkám iratait, jegyzeteit az Akadémia Kézirattárának. Mivel erre nem tartottak igényt, elhatároztam, hogy balatonmáriai kertemben elégetem ezt is a többi iratommal, leveleimmel együtt.

 

Varga László - A szentségimádás teológiája, lelkisége, gyakorlata

2018.01.19

 

Lehet-e unalmas egy aggastyán élete?

2017.10.11

BABITS VÁLASZA:

 

Ki mondja még, hogy életem unalmas,

mikor a saját testem hoz naponta meglepetést

kalandot, veszélyt és harcot,

 hősies vagy aljas kínok élményét

s a vak unalomba váratlan szörny hangot visít

minduntalan, új iszonyoknak tárva utat birodalmába,

mígnem keskeny szobám kitágul

 

1940 október

 

AZ AGGKOR KEGYELMEI

2017.09.15

Lassan rájön az ember, hogy mindent az Úrtól kapunk. „ Krisztus a minden, ö van mindenben” (Kol 1,11).  Egye jobban belátjuk ezt, ha máskor nem,az élet utolsó szakaszában, amikor fent a kilátón rálátásunk van a nagy összefüggésekre. Ezért legyen külön hála az aggkor nyújtotta lehetőségekért.

 

„NON AVETE PAURA”

2017.06.26

Ne féljetek! Ez volt első mondata II. János Pál pápának megválasztása után 1989-ben. A bátor sportoló, sielő, hegymászó, világot körül utazó, szentté avatott pápa tudta, hogy a legújabb korban annyi szörnyűség szakadt az emberiségre, hogy mindenki remeg, gyötrődik és fél. Most már a háborúk nem a lövészárkokban dúlnak, és nemcsak férfiak, katonák vannak életveszélyben, hanem városokat atombombákkal semmisítenek meg ártatlan gyermekeket. Eddig legalább templomainkban éreztük biztonságban magunkat, és csendes szórakozó helyeinken tudtunk békésen beszélgetni. Most mindannyian életveszélyben vagyunk bárhol. És rettegünk családjainkért, népünkért, mert szellemi, világnézeti csapásokat mérnek ránk.

 

ÚRNAPJA

2017.06.18

A KENYÉRKERESŐ EMBER

 

A magyar ember ősidők óta „kenyeres”. (Bácskai édesapám még a torta után is egy szelet kenyeret evett.) Annyira „kenyeresek” vagyunk, hogy még a munkánkat is ezzel a szóval jelöltük meg: kenyérkereső ember. Ma ezt állásnak nevezzük. Engem szüleim még úgy neveltek, hogy a véletlenül földre ejtett kenyérdarabot fel kellett venni, meg kellett csókolni, mert a kenyér szent.

 

Szentháromság - A MINDENSÉG ŐSGYÖKERE

2017.06.09

Korunk embereként igen ritkán foglalkozunk a dolgok mögötti dimenziókkal. Mindent magától értendőnek vélünk, és azt gondoljuk, hogy a dolgok azért olyanok, amilyenek, mert nem is lehetnek mások. Alig tudjuk elhinni, hogy az élet legkisebb sejtje is csoda. Azt még kevésbé, hogy mindennek megvan a maga oka. Az embernek, a Földnek, az Univerzumnak puszta léte kiált létrehozója után.

 

MIT MŰVEL A SZENTLÉLEK?

2017.06.02

Ha Pünkösdöt egy szimfóniához hasonlítanám, keresném a prelúdium tételét. Ebben az esetben megint rátalálnék Jézusnak egy olyan kijelentésére, melyet az apostolokkal együtt mi is csak nehezen értünk meg. „Jobb nektek, ha én elmegyek. Mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok”(Jn 16,7). Csakhogy senki nem akar elszakadni attól, akit szeret. És különben is alapszabály, hogy a biztosat ne cseréljük fel a bizonytalannal. Az apostolokkal együtt mi is azt mondanánk: Ne menj el Mesterünk, hisz Te vagy a mindenünk, és oly jó hogy végre megtaláltunk.

 

LELKIISMERET VIZSGÁLAT AZ ERÉNYEK MÉRLEGÉN

2017.05.29

Mélyfúrás ... Önkontroll ... Számadás ... Az Isten mérlegén

 

 

Lelkiismeretem karbantartása

 

Minél finomabb, érzékenyebb egy patikamérleg, egy finommechanikai műszer, egy elektromágnes szerkezet, egy komputeres „agy”, annál többet kell törődni velük, óvni, figyelni, karbantartani.

 

Egyéni, családi, nemzeti és egyházi életem sorsa függ attól, hogy vigyázok-e, karbantartom-e lelkiismeretemet. Mikor gondoltam erre utoljára? Egyáltalában téma ez nálam és családomban? Párommal és a rámbízottak körében figyelek erre? – Jelent-e gondot, feladatot a lelkiismeretem „pontossága”? Meg vagyok-e győződve, hogy az Isten „mágneses sarkára” van beállítva a lelkiismeretem? Tájékozódásomat ellenőrzöm? Mikor? Hogyan? Kivel?

 

„MAGUNKBA LE …”

2017.05.29

Vedd a lámpát, magunkba szállunk

Nincs ezen kívül más szállásunk.

Ki nem elégít semmi ország,

Egyedül ez a mély mennyország.....

Érzed? réteg, réteg után szakad,

Omlik be tétova léptünk alatt,

Ez még mind rögös, érzéki világ,

De mi megyünk, mind mélyebbre tovább.

Ahol már csak a Lélek lelkesít,

Megyünk, meg nem állunk az Istenig

 

Reményik Sándor

Mélyfúrás ... Önkontroll ... Számadás ... Az Isten mérlegén

Lelkiismeretem karbantartása

 

Minél finomabb, érzékenyebb egy patikamérleg, egy finommechanikai műszer, egy elektromágnes szerkezet, egy komputeres „agy”, annál többet kell törődni velük, óvni, figyelni, karbantartani.