Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VAN REMÉNY

2016.12.28

Két hete hallottam erről a felmérésről a rádióban:

 

http://mno.hu/belfold/eroszaktol-es-maganytol-rettegnek-a-kozepiskolasok-1376076

 

Nézzük a felmérés pozitívumait.

"A kutatásból is látszik, hogy a család a legfontosabb számukra, és az, hogy odafigyeljenek rájuk. Ha valami, hát ez lehetne a legszebb karácsonyi ajándék nekik."

Tehát a mai gyerekek ilyenek.

És milyen számukra az ideális család?

"Ahol a családtagok boldogok és szeretnek együtt lenni (81,5 százalék), mindenki egészséges (76,8 százalék), sokat beszélgetnek (73,4 százalék), és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 százalék). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint a pénz (21,3 százalék), a szép lakás (31,3 százalék)."

 

Barátaim!

Mégse olyan sötét a jövő!

Ha a mai gyermekeknek ez a fontos, akkor még van remény.

Lehet, ha felnőnek a média hatására másképp fognak élni.

De ma még ezek az értékeik.

Valószínűleg ezek az értékek a szívük mélyén meg is maradnak.

Ha ezt a szemléletet, ezeket a vágyakat tudjuk még mindig,

és fogjuk a jövőben is a gyermekeinknek átadni, akkor még van remény.

 

Tehát ne keseregjünk, hanem dolgozzunk úgy mint eddig.

 

IME A FELMÉRÉS

A középiskolások nagy része retteg, hogy család nélkül marad. Többek között ez derül ki az SOS Gyermekfalvak felméréséből, melyben több mint ezer középiskolás fiatalt kérdeztek meg országszerte arról, milyen félelmeik,  vágyaik vannak.

A kutatás eredménye szerint minden második gyerek szorong valami miatt (56,6 százalék), és nem bízik magában (41,3 százalék), majdnem minden harmadik középiskolás pedig úgy gondolja, hogy a szülei nem elégedettek vele. „A szorongás az elvált szülők gyerekei és a gyermekvédelmi gondoskodásban élők között 7 százalékkal magasabb. A gyerekekkel dolgozó szakemberek egyik legnagyobb kihívása, hogy feloldják a szorongásukat, és visszaadják az önbecsülésüket. A legidőigényesebb munka a bizalom kialakítása, ez kell ahhoz, hogy egy gyerek el tudjon kezdeni fejlődni. Ebben nincs különbség állami gondozott és családban élő gyerek között” – mondta Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak pszichológusa.

Az SOS megkérdezte azt is, mitől félnek leginkább a fiatalok. A családtagok halálától, az árvaságtól és a családtagok megbetegedésétől való félelem állt az első helyen, de az egzisztenciális problémák is erősen jelen vannak már: a negyedik legerősebb félelem, hogy felnőttként nem találnak munkát.

A család nagyon fontos támpont nekik, hiszen nemcsak az elvesztésétől félnek, de minden második-harmadik attól is, hogy felnőttként nem lesz saját családja, illetve szinte ugyanennyien attól, hogy elszakítják a testvérétől (35,8 százalék). A szülők válásától is minden harmadik fiatal tart (29,5 százalék).

„Az SOS több mint hatvan éve felismerte a testvérkapcsolatok jelentőségét . A gyermekvédelemben felnövekvő gyerekeknél sokszor ugyanis ez az egyetlen, ami megmarad a családból Az SOS felméréséből kiderül az is, hogy megdöbbentően magas azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik fokozottan félnek a szexuális erőszaktól. A lányok közül minden második, míg a fiúk közül majdnem minden ötödik (18 százalék) nagyon tart ettől. „A médiában az utóbbi időben nagyobb teret kapnak a szexuális abúzusok, a gólyabáltól egészen az uszodai erőszakig, ami még közelebb hozza a lányokhoz a szexuális erőszak veszélyét, úgy érezhetik, szinte a mindennapok részévé vált. A fiatalok félnek, hiszen rengeteg a fenyegető hír, miközben nincsenek önvédelmi eszközeik, információik, és nem tudják, hová forduljanak, ha bántják őket” –  .

És milyen számukra az ideális család? Ahol a családtagok boldogok és szeretnek együtt lenni (81,5 százalék), mindenki egészséges (76,8 százalék), sokat beszélgetnek (73,4 százalék), és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 százalék). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint a pénz (21,3 százalék), a szép lakás (31,3 százalék).

„A kutatásból is látszik, hogy a család a legfontosabb számukra, és az, hogy odafigyeljenek rájuk. Ha valami, hát ez lehetne a legszebb karácsonyi ajándék nekik. Az SOS-ben élő 400 gyerek mind elveszítette a szüleit, az átlag gyerek félelmei náluk a mindennapi valóság részei. Sok munka elérni, hogy nagykorúként kikerülve az életbe egyedül, család nélkül is bízzanak magukban és helytálljanak. Az alapvető dolgokban azonban nem különböznek a családban élő és az állami gondozott gyerekek: tele vannak szorongásokkal, amelyeket nekünk, felnőtteknek kell oldani” – tette hozzá a szakember.

 

BARÁTAIM, AZ IRGALMASSÁG ÉVE UTÁN LEGYEN SZÁMUNKRA, AGYON GYÖTÖRT  MAGYAR NÉPÜNK SZÁMÁRA 2017 A  REMÉNSÉG ÉVE!  AZÉRT TESZEM FEL INDÍTLAKUNKRA EZT A FELMÉRÉST, HOGY BELE LÁSSUNK FIATALJAINK  EGÉSZSÉGES, ÉP LELKÜLETÉBE.

 

BUÉK: Bízzuk újra életünket Krisztusra

                                                                                   + Szabolcs atya