Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Példaképeink

Cikkek

Szent Pió atya csodái

2018.01.31

Dr. Hosszú Gábor
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Szent-Györgyi Albert hitvallása:

"Gondolkodj bátran,
Ne félj attól, hogy hibákat követsz el!
Tartsd nyitva a szemed, az apró
részleteket is vedd észre, és legyél
mindenben mértéktartó
céljaidat kivéve!"

Áttekintés

  • Pió atya élete és stigmái
  • Sentté avatás
  • További csodák
  • Gondolatati - lelkisége
 

MEGJELENT AZ AKADÉMIA SZAKLAPJÁBAN A KILENC KÖTETES PROHÁSZKA JUBILEUMI SOROZAT ISMERTETÉSE

2018.01.08

MAGYAR KÖNYVSZEMLE 2017. 3. 368  


Prohászka Ottokár jubileumi sorozat 1–9. kötet. Szerk. Barlay Ö. Szabolcs, Székesfehérvár, Prohászka Ottokár Baráti Kör, 2008–2016. Az idén kilencven éve elhunyt Prohászka Ottokár (1858–1927) székesfehérvári püspök a huszadik századi magyar egyház- és eszmetörténet jelentős alakja. Már életében Magyarország tanítójának és apostolának vallották, halála óta kultusz övezi személyiségét. Ugyanakkor az államszocializmus korának történetírásában – és ez a jelenség napjainkban is megfigyelhető – megbélyegezték és elítélték „liberalizmuskritikája”, „haladás-ellenessége” és „antiszemitizmusa” miatt. Mindezekből kiindulva indokolt és üdvözlendő vállalkozás Prohászka életének, egyházi és közéleti munkásságának, emlékezetének tárgyszerű, forrásközpontú és elfogultságoktól mentes vizsgálata, s a mindezekre vonatkozó források szisztematikus gyűjtése, kritikai elemzése és monografikus feldolgozása.

 

A SZÁZÉVES ISTENÉRV - Portré Placid atyáról

2017.01.06

Konopás Noémi, Veczán Zoltán, 

2016. december 25. 

 

http://mno.hu/belfold/a-legboldogabb-ember-a-szovjetunioban-placid-atya-portre-1378020

 

Íme az ember, aki a halálkamrák árnyékában is az örömöt kereste, és nemcsak rabtársainak, de ezreknek adta vissza azóta is a hitet és az élni akarást. Placid atya Magyarország felelős vezetőiről és Isten megszámlálhatatlan csodájáról is nyilatkozott nekünk. Barátai, paptársai pedig róla meséltek.

 

Prohászka püspökről írt könyv ismertetése a Magyar Idők decemberi számában

2016.12.16

Séta a rabbival

Prohászka Ottokár ellentmondásos alakja

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. december 10-i számában

Aligha van a magyar katolicizmusnak nagyobb indulatokat kiváltó alakja, mint Prohászka Ottokár (1858-1927) székesfehérvári püspök. Szaktörténészek és ideológiailag elkötelezett publicisták vitatkoznak rendszeresen arról, hogy „Magyarország apostola és tanítómestere” vagy pedig megátalkodott antiszemita volt-e. Utóbbinak egyébként ellentmond az, hogy - mint Mózessy Gergely, a fehérvári püspöki levéltár vezetője írásaiból kiderül - Prohászka Székesfehérvárott tüntetőén karon fogva sétált a helyi rabbival a főutcán, vagy hogy konferenciabeszédeinek a budapesti egyetemi templomban a pesti főrabbi is gyakori hallgatója volt, illetve hogy írásaiban és beszédeiben a legnagyobb tisztelettel szólt a hitét élő zsidóságról.

 

XXIII. János pápa derűje

2016.06.10

A derűs természetű pápa néhány humoros megnyilatkozása:

1. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól, mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. „A helyedben a rendőrséget választanám – mondta a Szentatya. – Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!”

2. „Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, mikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.”