Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Útravaló

Cikkek

Csodálatos dal, csodálatos előadótól!

2018.03.12

 

Ave Maria - nem akárki előadásában!

 

 

Ez egy történelmi emlék ! Becsüld meg !


Lengyel barátaimtól van egy jó sztorim róla: sokat síelt a Kárpátokban, nagy-nagy hobbija volt ez. Egyszer elindult kora délután valahol a Beszkidekben, s beesteledett, amire egy nagy kanyarral végre, egy kis faluhoz leért.
Az erdőszélen két határőr állt elé azzal, hogy mit csinál itt, kicsoda, honnét jött ?
Akkor derült ki, hogy ez bizony már Szlovákia. Semmi papír nem volt nála, de azért megmondta, hogy ő Karol Wojtyla , a krakkói érsek a szomszédból.
A két határőr  ugyan nem nagyon hitte, de békés volt a sötétkék overallos, piros sapkás férfi, akinél ugye nemcsak igazolvány, de fegyver sem volt, így bekísérték az irodába, főztek neki egy teát, s elkezdtek telefonálgatni. Kiderült, valóban eltűnt délután Karol Wojtyla  az egyházközségi kis csapatból, s  nem jelentkezett, ekkor még ugye    - 70-es évek legeleje -   nem volt mobil. Mindenesetre már jó késő volt, amire megérkezett érte a nagy terepjáró, de addigra már be is szalonnáztak a határőrökkel, s nagy billiárd partiban voltak a népekkel a helyi kocsmában. 

 

ÚTRAVALÓ KARÁCSONYRA

2017.12.18

„Rossz a Jézus kis csizmája…”

Néhány mondat az Evangéliumból: Nem volt hely a szálláson…Eljött Mária szülésének ideje…Jászolba fektette….József, fogd a gyermeket és menekülj vele, mert Heródes meg akarja ölni….

Igy lépett be az emberiség történelmébe az Isten Fia. Megdöbbentő, elképesztő, szinte hihetetlen. Puszta létén kívül semmije sem volt. Olyan eszköztelenül jött, mint a hajléktalan, nincstelen ember. De még annál is rosszabb, hiszen Heródes meg akarja ölni, és menekülni kényszerül. Mind ismerős szavak saját korunk történetéből: kitaszított, menekült, hajléktalan: nincs hol lehajtsa fejét. A rókáknak, az ég madarainak van odújuk, fészkük. Ö pedig nem tudja hol lehajtani a fejét. Ennél mélyebbre süllyedni nem lehet.

 

ADVENTI FORRADALOM

2017.12.06

Az Advent mindig is alapjaiban rendíti meg a keresztényeket  A mi korunkban azonban ennél is többet vár tőlünk. Ma ugyanis adventnek forradalmárrá kell alakítania a Krisztusba kapaszkodókat. A kereskedelem által mesterien irányított és már-már tömeghisztériává fajult ajándékozási lázban jó legalább nekünk visszamenni a forráshoz és meríteni belőle.

 

ÚTRAVALÓ TEMETŐJÁRÁSKOR

2017.11.06

„November! December! Ilyenkor egy bús vizió az ember” Mennyire igaza van a költőnek: súlyos idők ezek!  Nagy dolgok zajlanak lelkünkben ezekben a hetekben. Járjuk a temetőket, és sírjainknál mécsest gyújtunk….Szemünk tele van könnyel. Legjobban ilyenkor szeretem kézbe venni a Bibliát, a nagy felfedezések könyvét. ..

 

Henri Boulad realistán tekint a pápa egyiptomi útjának hatására

2017.06.19

2017. június 13. kedd 18:57

Ferenc pápa április végi kairói látogatása kapcsán mondta el gondolatait a híres alexandriai jezsuita szerzetes június 12-én a budapesti Párbeszéd Házában. A szentatya április 28-án szólalt fel az al-Azhar egyetemen tartott békekonferencián.

 

Emmauszi útravaló

2017.05.01

Ó, ezek a vasárnapi evangéliumi tablók! Olyanok, mint egy csepp az óceánból. Mindegyik önállóan is magába öleli az egészet, a végtelent, az Istent emberi formában, hogy értsük, és emberi tökéletlenségünk, korlátoltságunk ellenére teljesen magunkévá tudjuk tenni. Ez Jézusunk isten-emberi zsenialitása. Mivel harminc éven át teljesen azonosult az emberi lét kiszolgáltatottságával, nagyon jól tudta, milyen nehéz hinnünk, amit nem látunk, elfogadnunk azt, ami nem kézzelfogható számunkra. Feltámadása után ezért akar segíteni  övéin,- mindent megtesz, hogy elhitesse velük: Feltámadtam! itt vagyok. Ezért olyan megható ez a mai jelenet is.

 

"Könyörülj rajtunk Uram!”

2017.04.15

Nagyböjt utolsó hete közeleg. És szomorú vagyok. Szomorú, mert Európa társadalmainak túlnyomó többsége ostoba, nemtörődöm, rest és hitetlen. Itt játszódik a szeme előtt saját megsemmisülésének forgatókönyve, egy történet csakúgy, mint a kétezer évvel ezelőtti fájdalmas eseménysor, amelyről nem vesz tudomást, amellyel gúnyolódik, vagy amelyet nem is ismer már.

 

Mi lesz veled Fiam?

2017.04.07

_nagyhet_gyononyoru.jpg

 

„ KÉZZELFOGHATÓ GONDVISELÉS ”

2017.01.23

Ritkán hallja az ember ezt a kifejezést, pedig mélyen evangéliumi. A Gondviselő Isten ugyanis legtöbbször nem közvetlenül nyúl bele életünkbe, hanem teremtményein keresztül segít. Szándékosan írtam a teremtményeket, mert nemcsak minket, embereket, hanem olykor állatokat, tárgyakat használ fel gondviselése eszközéül. Amikor váratlanul, minden előkészület nélkül olyan esemény történik velünk,mire nincs magyarázat, akkor érhető tetten a gondviselő Isten irgalma, jósága és végtelen gondoskodó szeretete. Órákon át tudnék beszélni ilyenekről. De most csak arról az egyről, mely az elmúlt héten történt velem.

 

UTRAVALÓ

2016.12.25

Rossz a Jézus kis csizmája, sír a ködmöne.

Ázik-fázik, megveszi az Isten hidege.

Hogyha volna kis csizmám, Jézuskának odadnám.

Báránybőrös ködmönkémmel jól betakarnám.

Akkor hozzám hajolna, talán meg is csókolna.

Boldogabb az egész földön nálam nem volna!